Klimaatrapport van de regering zegt dat het BBP van de VS wordt bedreigd

Een nieuw rapport van de federale regering waarschuwde dat de menselijke impact op het milieu de planeet opwarmt, zwaardere natuurrampen veroorzaakt en kan leiden tot onbekende negatieve effecten op de nationale en wereldeconomieën.

Het speciale rapport over klimaatwetenschap van het Amerikaanse Global Change Research Program is de vierde nationale klimaatbeoordeling die is opgelegd door de Global Change Research Act van 1990. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) fungeert als de administratieve leidende instantie voor de voorbereiding van het rapport.

‘De jaarlijkse verliezen in sommige economische sectoren zullen naar verwachting tegen het einde van de eeuw honderden miljarden dollars bedragen – meer dan het huidige bruto binnenlands product (BBP) van veel Amerikaanse staten’, aldus het rapport.

Hoogtepunten uit het rapport zijn onder meer:

– De wereldwijde jaarlijkse gemiddelde luchttemperatuur aan het oppervlak is de afgelopen 115 jaar (1901-2016) met ongeveer 1,0 °C gestegen. Deze periode is nu de warmste in de geschiedenis van de moderne beschaving.

– (EN) Deze beoordeling concludeert, op basis van uitgebreid bewijs, dat het zeer waarschijnlijk is dat menselijke activiteiten, met name de uitstoot van broeikasgassen, de dominante oorzaak zijn van de waargenomen opwarming sinds het midden van de 20e eeuw.

– Duizenden onderzoeken uitgevoerd door onderzoekers over de hele wereld hebben veranderingen in oppervlakte-, atmosferische en oceanische temperaturen gedocumenteerd; smeltende gletsjers; afnemende sneeuwbedekking; krimpend zee-ijs; stijgende zeespiegel; oceaanverzuring; en toenemende atmosferische waterdamp.

– Het wereldwijde gemiddelde zeeniveau is sinds 1900 met ongeveer 7-8 inch gestegen, met bijna de helft (ongeveer 3 inch) van die stijging sinds 1993.

– Hittegolven komen sinds de jaren zestig vaker voor in de Verenigde Staten, terwijl extreme koude temperaturen en koude golven minder vaak voorkomen.

– De incidentie van grote bosbranden in het westen van de Verenigde Staten en Alaska is sinds het begin van de jaren tachtig toegenomen en zal naar verwachting in die regio's verder toenemen naarmate het klimaat verandert, met ingrijpende veranderingen in regionale ecosystemen.

– Jaarlijkse trends in de richting van eerder smelten in de lente en minder sneeuwdek hebben al invloed op de watervoorraden in het westen van de Verenigde Staten en deze trends zullen naar verwachting aanhouden.

– De wereldwijde concentratie van kooldioxide (CO2) in de atmosfeer is nu 400 delen per miljoen (ppm) gepasseerd, een niveau dat ongeveer 3 miljoen jaar geleden voor het laatst plaatsvond, toen zowel de mondiale gemiddelde temperatuur als het zeeniveau aanzienlijk hoger waren dan nu.

– Een aanhoudende groei van de CO2-uitstoot in deze eeuw en daarna zou leiden tot een concentratie in de atmosfeer die in tientallen tot honderden miljoenen jaren niet is waargenomen. Er is brede consensus dat hoe verder en hoe sneller het aardse systeem naar opwarming wordt geduwd, hoe groter het risico op onverwachte veranderingen en effecten, waarvan sommige potentieel groot en onomkeerbaar zijn.

“De fysieke en sociaaleconomische effecten van samengestelde extreme gebeurtenissen (zoals gelijktijdige hitte en droogte, bosbranden in verband met hete en droge omstandigheden, of overstromingen in verband met veel neerslag op sneeuw of drassige grond) kunnen groter zijn dan de som van de delen ( zeer veel vertrouwen). Er zijn maar weinig analyses die rekening houden met de ruimtelijke of temporele correlatie tussen extreme gebeurtenissen”, concludeerde het rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *